Planning your trip

For Dutch, scroll down!

So.. where to start? My mind has been running in circles to comprehend this major trip. We plan to leave May 2023, but are still figuring out all the the paper work and stuff. That being said, I googled ‘how to plan your trip cross the USA’. Because I work best with a plan. Even though everyone travels differently, the basics are the same. Here is what helped me plan our trip!

#1: When to go?

First of all; when should we go? We hope to leave spring 2023, I have recently finished my residency at the hospital (I’m a certified trauma-surgeon, imagine that!) and hopefully, baby #3 will be a few months old.

Yes, we plan to travel with a 3yr old (Siebe), a 2yr old (Nora) and a baby (due February). Hence, the planning.

Although you can find lots and lots of information on the world-wide-web, I also love a book. In the past, I bought Lonely Planets and took them with me everywhere. A few years ago, we travelled Sri Lanka, Australia and New Zealand, and as we tried to take not too much luggage, it was the first time that I bought them as a PDF. It took some getting used to, but after a few hours, I quickly adapted to this kind of reading. When you use GoodReader, or any other kind of PDF reader that allows you to make notes and highlights, its really good! You can read at the same time as your travel companion (or spouse, in my case), and you have it on you at all times. So if you have a break, or need to wait a bit, you can catch up on your reading!

This time, I started with the LP USA. You need to start somewhere right? I’m also looking at some LP’s about favorite road trips, but I guess that’s for later.

So, the LP tells you that high season is from June to August, and shoulder season April-May and September-October. Generally high temperatures in the summer are something to consider with three small children, so we are looking at all our high lights and the best time for visiting them. Of course, you can’t go back and forth all the time, but some places are really not that nice when it’s crazy hot. I suggest you look up what and where you want to go, and look at the climate, and plan accordingly. I will post another time about our schedule, as we have not made it yet. Early days!

#2: How to travel? AKA your mode of transportation

We plan to live in an RV (recreational vehicle) for about six months. So far, we’ve found out that there are many differences. For a start; they go by different names. RV, motorhome. The images above are the different kinds of RV’s. Maegan Butler wrote this blog about it, she explains it really well! Also, all these images are from this blog. So go check it out!

In short, you can choose to drive a class A (#1), class B (#2), class C (#3) motorhome, drive truck and tow a fifth wheel (#4), tow a toy hauler (#5), a travel trailer (#6) or even a pop-up camper (vouwwagen in Dutch, #7, we used to travel in this with my parents when I was a kid), a tiny travel trailer (#8) or a truck camper (#9).

As we are Dutch, we are not used to the mega vehicles some use to travel, so our preference is a Class C motorhome. These are available from 21 to 41 feet, in metric: 6,4 tot 12,5(!) meter. Of course, you’ll have to check your drivers licence to make sure what size you can legally drive.

At this point (5-6 months ahead), we are very enthusiastic about the Thor Four Winds 31E, which is a decent size (31 feet; 9,5M). It offers a bunk bed above the drivers seat, a dinette and couch. In the dinette, seatbelts are provided to make sure the children’s safety seats are locked in. There is a good fridge and freezer, and then the most amazing bunk beds and in the back there is a Queen size bed for us. Seems pretty good, right?! We plan to buy a pre-owned, and as everything in RV-life seems to be brown.. we would like to change it a bit, so were are also enjoying a lot of RV-reno’s online! Social media for the win. Also, because of a slide out, there is a lot of floorspace, which is good with three children under three, AND you can camp in the National Parks with this size RV (more information about RV parking in National Parks, click here). If you have experience with this vehicle, or a renovation, please send me a message, I’m always looking for more information and/or advice!

#3 Pick your high lights

The USA is enormous. And yes, Canada too has many beautiful sights and stuff. And the thought often creeps in our minds; ‘Well, if we’re already there, why not?”. But you can’t do ALL of it and still remain in a tranquil state of mind, in our opinions. So, this is what we did. We bought the Lonely Planet map of the USA and Canada en taped it to a wall in the living room. We watch a lot of youtube and other traveling documentary’s, and every time we see something we would like to visit, we put a little post in on the map. Pink is for city’s, green is for National Parks, yellow is for amusement parks.. and this is just the beginning!

The LP planning map of USA.

Next up, VISA.. and more!

NEDERLANDS

Zo, daar gaan we dan. Mijn brein rent rondjes met het proberen te verwerken van alles wat nog gedaan moet worden. We zijn van plan om 1 mei te vertrekken naar USA en Canada, voor een half jaar, maar zijn nog bezig met het uitzoeken van van alles! En wat me opvalt.. het is helemaal niet zo makkelijk te vinden. Dus vandaar dit eerste blog. Voor iemand die het ook wil weten. Voor anderen die er over nadenken, of gewoon voor de leuk!

Ik begon met Google: ‘hoe plan ik een reis door de USA’. Want ik doe het het beste als er een plan is. Het hoeft niet van dag tot dag vast te staan, maar als het me allemaal niet totaal overvalt vind ik dat wel het fijnste! En hoe je ook wil reizen, de basics zijn voor iedereen hetzelfde. Hier is wat mij op weg heeft geholpen:

#1: Wanneer moet je gaan?

Tsja, dat is dan toch het eerste. Wanneer moet je gaan? We willen begin mei weg, omdat ik recent mijn opleiding tot traumachirurg heb afgrond, de kinderen nog niet leerplichtig zijn en baby #3 in Februari geboren gaat worden. Jep. We gaan op reis met 3 kids, Siebe is 3jr, Nora 2jr en Baby is 2(?) maanden.

Je kunt ontzettend veel informatie vinden op het internet, maar ik houd ook enorm van boeken. Vroeger begon ik met een Lonely Planet (LP) en nam die overal mee naar toe. Overigens kocht ik ook allemaal leesboeken die ik rondsjouwde. Tot mijn broer (thanks @Alex) me overtuigde van het nut van een e-reader. Toen Gerard en ik een aantal maanden door Sri Lanka, Australië en Nieuw-Zeeland reisden werd me duidelijk dat zo’n LP op je tablet ook kilo’s scheelt! Zeker als je met een backpack rondreist. Als je het leuk vindt; www.wereldhuwelijksreis.wordpress.com is de site waar ik toen alles op schreef. Als ik ooit dit website maken onder de knie heb probeer ik dat bij vorige reizen te uploaden.

Terug naar het onderwerp, de LP digitaal. Dat is ook nog een voordeel als je samen reist, want in theorie kun je het beiden lezen op eigen device. Nu laat mijn reispartner de planning en het lezen het liefste aan mij over, maar misschien is de jouwe hier actiever in? Deze keer startte ik met de LP USA, je moet immers ergens beginnen. Er zijn er nog veel meer, en inmiddels heb ik er nog over de Nationale Parken, met roadtrips en natuurlijk die van Canada.

Ze zeggen in de LP dat het hoogseizoen loopt van juni tot augustus, en het schouder-seizoen van april-mei en september-oktober is. Omdat we na moeten denken over de temperaturen, hitte met drie kleintjes is sub-optimaal, kijken we naar wat we willen doen en wanneer het daar de beste tijd voor is. Natuurlijk kun je niet continu op en neer hoppen, en moet je ook over de afstanden nadenken, maar high-lights van je trip zijn belangrijk om te checken. Ik zou je adviseren om te bekijken wat je echt belangrijk vindt, en wanneer de beste tijd is om dat te bezoeken, en dan je trip te plannen. We zullen later ons schema laten zien.. dat is nog niet in de buurt van af!

#2: Hoe gaan we reizen? Waarin?

Wij zijn van plan om een camper te kopen (RV=recreational vehicle) en daar 6 maanden in te reizen. Wat al verwarrend is, is dat er zoveel verschillende namen en types zijn. De plaatjes hierboven zijn van verschillende opties. Maegan Butler schreef er een mooie blog over, die vindt je hier. De plaatjes komen daar ook vandaan!

In het kort, je kunt kiezen tussen een klasse A(#1), klasse B (#2), klasse C (#3) camper, een stevige auto met een ‘fifth wheel’ (#4), een stevige auto met een ‘toy hauler’ (#5), een caravan (#6) of een vouwwagen(#7), waarin ik vroeger veel reisde met m’n ouders. Een minicaravan (#8) of een truck camper (#9).

Nu zijn we Nederlanders, Europeanen, en zijn we niet echt gewend aan de mega-grote apparaten om mee te rijden, en heeft de klasse C camper onze voorkeur. Je kunt zo’n camper huren of kopen, en ze zijn van 6,4-12,5(!)m. Check even je rijbewijs wat je mag, mijn man heeft z’n vrachtwagen rijbewijs, dus dat helpt, maar de regels zijn anders dan in Europa.

Nu, een klein half jaar voor we gaan, zijn we erg enthousiast over de Thor Four Winds 31E, wat een mooie camper is (9,5m). Er zit een slide-out in, waardoor je goede levensruimte hebt, stapelbedden voor de kindjes, een bed boven de bestuurder, een zithoekje, een bank een best een ruimte keuken. Prima toch? Op dit moment hopen we een mooie tweedehans op de kop te kunnen tikken, en die iets aan te passen (6 maanden in zo’n bruine kist rondrijden lijkt me deprimerend, dus iets wit en kleur toevoegen is mijn wens!). Op YouTube en Pinterest zoeken naar RV-renovaties is dan ook feest. Voordeel van deze camper is ook dat je met deze lengte in de Nationale Parken mag kamperen, en hij is redelijk veilig.

#3 Bedenk wat je wil zien

De USA is immens groot.. en Canada ook. En iedere keer denken we ‘als we er toch zijn, waarom niet?’. Maar je kunt natuurlijk niet ALLES doen wat er te doen valt. Dus dit is wat we gedaan hebben. We kochten een LP kaart van de USA en Canada en hingen deze in de woonkamer. Iedere keer als we iets zien wat we willen bekijken plakken we een sticker op de kaart. Roze is voor steden, groen voor nationale parken en geel voor amusementsparken. Dit is het begin…

The LP planning map of USA.

Eén reactie op “Planning your trip”

  1. Wat ontzettend leuk om ons te vertellen over jullie reisplannen naar Amerika! Top!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: